حساب‌دهی دولت به ملت؛ گزارش فعالیت‌های اداره خط افغانستان در سال 1398

حساب دهی به ملت


در ادامه برنامۀ حساب‌دهی دولت به ملت، به روز پنج‌شنبه (22 حوت) رهبری وزارت ترانسپورت و اداره خط آهن افغانستان، گزارش کارکردها و دستاوردهای این وزارت در جریان سال 1398 را، در مرکز رسانه‌های حکومت، ارایه کرد.

نخست محمد یما شمس، رییس اداره خط آهن افغانستان و سرپرست وزارت ترانسپورت در مورد فعالیت‌های  عمده وزارت ترانسپورت صحبت کرده و در ادامه، رییسان و معاونان اداره‌های پنج‌گانه وزارت ترانسپورت، به جزییات کارکردهای اداره‌های مربوطۀ پرداختند.

در این برنامه، عبدالباری صدیقی، معاون تخنیکی اداره خط آهن افغانستان، جزییات فعالیت‌های اداره خط آهن در جریان سال 1398، در بخش‌های پروژه‌سازی، احداث خطوط آهن، بهره‌برداری و انتقالات، حفظ و نگهداری از تأسیسات، ارتقای ظرفیت، تهیه اسناد تقنینی، تفاهم‌نامه‌ها و تسهیلات تجاری را، به رسانه‌ها شریک کرد.

حساب دهی به ملت۲


آقای صدیقی گفت که اداره خط آهن افغانستان در سال 1398 مالی 97 درصد بودجۀ انکشافی‌اش را به مصرف رسانده و 16 درصد از بودجۀ عادی‌اش را صرفه‌جویی کرده است. در این سال، 3.4 میلیون تُن اموال تجارتی از طریق خط آهن کشور صادرات و واردات شده که 2 میلیارد و 54 میلیون افغانی برای دولت افغانستان عواید حاصل شده است.

معاون تخنیکی اداره خط آهن افزود که از جمله فعالیت‌های مهم این اداره، افتتاح مسیر ترانزیتی خط آهن افغانستان-قزاقستان-چین است که برای نخستین‌بار از این مسیر یک هزار و 4 صد تُن سنگ تالک از بندر حیرتان به کشور چین انتقال داده شد.

همچنان، برای تسهیل انتقال اموال تجارتی از طریق خط آهن خواف-هرات به اروپا، اداره خط آهن کشور عضویت «سازمان بین‌الحکومتی OTIF» و « کانوانسیون بین‌المللی COTIF» را به‌دست آورده و در مجموع 9 موافقت‌نامه، یاداشت تفاهم و سایر اسناد را در زمینۀ انکشاف و همکاری در عرصۀ خط آهن با کشورهای همسایه، امضا و طی مراحل کرده است.

آقای صدیقی، طی مراحل پروسه تدارکاتی، تکمیل دیزان و آغاز ساختمان 30 کیلومتر خط آهن آقینه اندخوی؛ تکمیل سه باب تعمیر اداری برای قدمه‌های ولایتی اداره خط آهن در ولایت‌های بلخ، هرات و کندهار در سه منزل که هرکدام دارای 2 هزار و 600 متر مربع مساحت دارد؛ تصویب و انفاذ قانون خط آهن افغانستان؛ تکمیل ساختمان و بهره‌برداری 10 کیلو متر خط آهن انکشافی، ایستگاه خط آهن آقینه؛ را از جمله‌ فعالیت‌های عمده این اداره در سال 98 یاد کرد.

معاون تخنیکی اداره خط آهن، پیشبرد امورساختمانی باقی‌مانده قطعه سوم خواف-هرات به‌طول 62 کیلو متر؛ عقد قرارداد و آغاز پروسه دیتیل دیزاین و ساختمان فاز اول قطعه چهارم خواف-هرات به طول 43 کیلو متر؛ آغاز کار دیتیل دیزاین 44 کیلومتر خط آهن فاز دوم قطعه چهارم خواف- هرات؛ مطالعات تخنیکی و اقتصادی 657 کیلومتر خط آهن مزارشریف-هرات؛ را از دیگر فعالیت‌های این اداره در سال جاری عنوان کرد.

آقای صدیقی با اشاره به کارهای اداره خط آهن در بخش ظرفیت‌سازی نیروی بشری، از اعزام 25 تن به اوزبیکستان برای تحصیل در رشته خط آهن و 24 تن دیگر برای آموزش به چین، یادآوی کرد.

وی همچنان گفت که اداره خط آهن از تأسیسات و خطوط آهن حیرتان-مزارشریف، خطوط آهن آقینه و تورغندی مطابق به معیارهای بین‌المللی نظارت و نگهداری کرده است.

حساب دهی به ملت ۳


معاون تخنیکی اداره خط آهن افغانستان با اشاره به برنامه‌های اداره خط آهن کشور براسس سال 1399، از تکمیل دیزان و شروع کار ساختمان 44 کیلومتر خط آهن فازدوم قطعه چهارم خواف-هرات؛ بهره‌بردای 105 کیلومتر خط آهن، مشمول 30 کیلومتر آقینه-اندخوی و 62 کیلومتر خواف-هرات که با افتتاح آن، افغانستان به شبکه خط آهن ایران و ترکیه وصل می‌شود؛ یادآور شد.

وی همچنان گفت که قرار است در سال پیشرو، اعزام صد کارمند اداره خط آهن برای آموزش کوتاه مدت و میان‌مدت به کشورهای تاجیکستان، اوزبیکستان و ایران؛ طی مراحل پروسه تدارکاتی خرید تجهیزات حفظ و مراقبت خطوط آهن حیرتان-مزارشریف، آقینه و تورغندی، از طریق اداره خط آهن؛ افتتاح انتقال قطار از افغانستان به ترکیه از مسیر راه لاجورد؛ نیز صورت بگیرد.

در ادامه، محمد یماشمس، رییس اداره خط آهن و سرپرست وزارت ترانسپوت، خط آهن را یکی از مهم‌ترین سکتور ترانسپورتی کشور عنوان کرده و گفت که بر اساس استراتیژی کلی قرار است افغانستان به شبکه خط آهن منطقه و ولایات به بنادر خط آهن کشور، وصل شوند.

آقای شمس هم‌چنان افزود که برنامه اتصال ولایت‌های هرات- مزارشریف- کندهار از طریق خط آهن در دستور کار است و رهبری وزارت ترانسپورت تلاش دارد کمک و همکاری کشورهای منطقه را برای ساخت این خطوط آهن جلب نماید.